De woningbouw wacht op steun van het kabinet

NVB, de vereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers, wil dat het kabinet haast maakt met steun aan de woningbouw, want door de combinatie van scherpere bankregels en de heersende eurocrisis is er behoefte aan een zogenaamde ‘intensive care’. 

De voorzitter van de NVB, Jo Goossens, zegt in Cobouw (klik hier om het artikel te lezen) dat hij vreest dat de afname van nieuwbouwwoningen dit jaar (2012) zal dalen naar een laagterecord van minder dan 1.000 per maand. Ter vergelijking: voor de crisis gingen er maandelijks nog 4.000 woningen van de hand. Een simpele rekensom laat zien dat, mocht dit record inderdaad bereikt worden, er in enkele jaren tijd de afname van nieuwbouwwoningen met 75% is gedaald. Mocht deze negatieve ontwikkeling werkelijkheid worden, dan heeft dat vergaande gevolgen. Niet alleen wort de gehele bouwsector geraakt, maar ook alle aanverwante bedrijfstakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doe-het-zelf-zaken (zoals de Praxis en de Gamma), meubelboulevards (zoals de IKEA), en de dienstverlening (zoals verhuisbedrijven).

De bouw- en woningmarkt heeft op dit moment behoefte aan rust. Deze kan door de overheid (gedeeltelijk) gegeven worden door knopen door te hakken en tot maatregelen te komen. Zo werd afgelopen zomer de overdrachtsbelasting al verlaagd van 6 naar 2%. Dit leidde in het derde kwartaal van 2011 tot een kortdurige opleving van de woningmarkt. Maar voor de rest zijn er nog weinig maatregelen genomen door de overheid. In plaats daarvan zorgt diezelfde overheid veelal voor onrust. Zo bereidt het CDA op dit moment een nieuwe inhoudelijke koers voor waarin de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek een voorname rol speelt. Dit blijkt uit conceptstukken van de CDA-werkgroep Strategisch Beraad, een commissie die is opgericht na de voor het CDA desastreus verlopen parlementsverkiezingen van 2010 en bereidt een nieuwe koers voor.

Navraag bij enkele bronnen uit de CDA-top bevestigen de voorgenomen koerswijziging aan de landelijke media, zoals gister in het NRC Handelsblad te lezen viel. Dat het CDA nu ineens een aanpassing van de hypotheekrenteaftrek heeft voorgenomen, gaat lijnrecht in tegen het kabinetsbeleid aangezien de drie politieke partijen die samen het (minderheids)kabinet vormen (CDA, VVD en PVV), hebben afgesproken dat er niet getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek. Het Strategisch Beraad vindt nu echter dat de hypotheekrenteaftrek de verkeerde prikkels geeft en huiseigenaren stimuleert om zoveel mogelijk te lenen en zo weinig mogelijk af te lossen. Dit brengt, zeker in economisch slechte tijden, enorme risico’s met zich mee. Hiermee zou volgens het Beraad de maatregel zijn afgedreven van het oorspronkelijke doel van de hypotheekrenteaftrek (om zoveel mogelijk Nederlanders in staat te stellen om een eigen woning te bezitten).

Wat het Strategisch Beraad precies met de renteaftrek wil doen, is nog niet bekend. De voorzitter van deze werkgroep, Aart Jan de Geus, presenteert het voorlopige ontwerp op 21 januari aan de CDA-leden, waarna de leden zich pas op 2 juni definitief kunnen uitspreken over de dan verder uitgewerkte voorstellen. De komende maanden zal er dus nog niets veranderen aan de hypotheekrenteaftrek, maar doordat dit soort berichtgevingen nu al de wereld in worden gebracht, worden mensen nog onzekerder. Aan de oproep van de NVB  om de woningbouw te steunen, lijkt het kabinet dus lak te hebben, want in plaats van maatregelen en steun,  zorgt het huidige kabinet (en met name het CDA) alleen maar voor extraonrust op de woningmarkt.

Plaats een reactie