Extra stimulans voor duurzame gebouwen

Eigenlijk is het raar dat duurzaamheid al enkele jaren een hot item is en er tegelijkertijd nog maar weinig stimuleringsregelingen in het leven waren geroepen zodat mensen en bedrijven zich ook daadwerkelijk duurzamer gaan gedragen. Daar is nu verandering in gekomen, sinds de oprichting van de nieuwe Milieulijst voor de MIA / Vamil-regeling voor 2012.

Deze nieuwe regeling (waarvoor ook GPR Gebouw in gezet kan worden) kan doen duurzame ondernemers en bedrijven binnen de vastgoedwereld gebruikt worden om zo te kunnen profiteren van de fiscale en financieringsvoordelen. Het zogeheten GPR Gebouw is een online richtlijn dat inzicht geeft in de duurzaamheid van de gebouwde omgeving. Sinds 1 januari 2012 mag GPR Gebouw worden toegepast bij het aanvragen van de Regeling milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Dat het aantrekkelijk kan zijn at het gebouw voldoet aan de GPR-richtlijn, blijkt wel uit het gegeven dat wanneer een gebouw voldoet aan de betreffende GPR-scores, het maximale voordeel kan oplopen tot een kleine miljoen euro via extra aftrek in de MIA. Ook is in de GPR de fiscale en financieringsvoordelen van de Vamil terug te vinden. Zo zijn er op de nieuwe Milieulijst circa 360 investeringen met een onmiskenbaar milieuvoordeel waarbij tot 36% van de investeringskosten mag worden afgetrokken van de fiscale winst. Zo wordt o.a. het duurzaam (her)gebruik van grondstoffen, beperking van industriële luchtemissies en vermindering van het watergebruik in de glastuinbouw gestimuleerd.

De GPR Gebouw berekening moet zijn opgesteld of goedgekeurd door een GPR Gebouw Expert.

De Milieulijst voor de MIA / Vamil-regeling 2012 is hier te downloaden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s