Opname kantoorruimte binnen Dynamis-regio’s voor derde jaar gelijk

De opname van kantoorruimte binnen de 24 Dynamis-regio’s bedroeg vorig jaar (2011) iets meer dan 1 miljoen vierkante meter. Hiermee blijft de opname voor het derde jaar op rij nagenoeg op hetzelfde niveau. Het aanbodcijfer stond op 1 januari 2012 in totaal op 6,4 miljoen vierkante meter, wat een daling van 1% betekent t.o.v. een jaar eerder. Dit blijkt uit het jaarrapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars. Het rapport wordt op 2 februari (2012) gepresenteerd tijdens het elfde Dynamis Sprekende Cijfers Symposium.

Daar waar vorige week het negatieve nieuws naar buiten kwam dat de kantooropname in Groot Amsterdam in 2011 lager lag dan die van een jaar daarvoor, blijkt dat het aanbod van kantoren in deze regio op 1 januari 2012 ook gedaald was, in vergelijking met 1 januari 2011, en wel met 2%. Positief dus, want er is al een overschot aan leegstaande kantoren, dus een afname van het aanbod is alleen maar gunstig. Naast Amsterdam is er in nog tien andere regio’s sprake van een daling in het kantorenaanbod. Het aantal nieuwbouw kantoorpanden dat in het totale aanbodcijfer zit, bedraagt 8% (gemeten op 1 januari 2012). Dat is een stijging t.o.v. een jaar eerder; toen stond dat percentage namelijk nog op 7%.

Van die vier grote steden (te weten: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) noteren alleen Amsterdam en Utrecht een hoger transactievolume dan in 2010.Van de overige regio’s zijn er in totaal 6 die een toename van de vraag hadden t.o.v. het voorgaande jaar, terwijl in 14 gevallen sprake is van een vraag-/opnamedaling. Opvallend is dat, ondanks het gelijk gebleven transactievolume binnen de 24 Dynamis-regio’s, er in 2011 meer transacties hebben plaatsgevonden dan in 2010 (806 tegenover 787).

De cijfers van Dynamis zijn dus vrij positief. De kans dat dit in 2012 ook het geval zal zijn, is klein. De vraag naar kantoorruimte wordt namelijk beïnvloed door een gedwongen en een vrijwillige huisvestingscomponent. Als gevolg van de huidige economische omstandigheden draagt met name de gedwongen component op dit moment bj aan de geringe vraag. Zelfs wanneer de economie in de toekomst aantrekt, blijft de vraag naar verwachting stabiel op een laag niveau. De vrijwillige component gaat in dat geval een grotere rol spelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s