Woningmarkt nog steeds op slot

Dat het afgelopen jaar (2011) een zwak jaar is geweest voor de woningmarkt, zal niemand verbazen. Dat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag dan met het nieuws naar buiten kwam dat de gemiddelde prijs van een verkochte woning in het afgelopen jaar met 4,1% is gedaald, was dan ook te verwachten. Van januari t/m september (het eerste, tweede en derde kwartaal van 2011) ging er 2,4% van de prijs af en in het vierde kwartaal ging er nog eens ruim 1,7% vanaf. De totaal telling komt daarmee dus uit op 4,1%.

Waar er in 2010 nog bijna 127.000 woningen van eigenaar wisselden, waren dat er in 2011 nog maar 118.000. Een daling van 7%. Ook in het vierde kwartaal van 2011 werden er minder huizen verkocht in vergelijking met een jaar eerder. In de maanden oktober, november en december van afgelopen jaar werden er in totaal 29.400 woningen verkocht. In dezelfde periode een jaar eerder waren dit er nog bijna 33.800. Een daling dus van 13%.

Dat de woningmarkt zo in het slop zit, heeft volgens Ger Hukker (voorzitter van de NVM) diverse redenen. Zo hebben de Europese schuldencrisis, de problemen in Griekenland en de economische stagnatie in ons land de situatie op de woningmarkt negatief beïnvloed. Want ondanks dat de prijzen dalen, en je dus zou denken dat juist nu het moment is om een woning te kopen, zijn er nog steeds te weinig kopers actief. De Nederlandse consument is onzeker en stelt de beslissing om een ander huis te kopen dus uit. Want wie garandeert je dat je je baan behoudt en je dus in staat blijft om de maandlasten te betalen? En wat gaat er gebeuren met de hypotheekrenteaftrek? Wordt deze beperkt, afgeschaft of wordt deze helemaal met rust gelaten? Het zijn onzekerheden waar (nog) geen concrete antwoorden op zijn, wat dus zorgt voor onzekerheid en een stagnerende woningmarkt.

Als we de NVM mogen geloven, zullen de woning verkopen en de gemiddelde prijs van de woningen dit jaar (2012) nog iets verder dalen. Zo zal de prijsdaling dit jaar ongeveer 5% zijn. Mensen die hun woning op dit moment in de verkoop hebben en blijven vasthouden aan een te hoge vraagprijs, komen volgens Ger Hukker dan ook van een koude kermis thuis.

Vanmiddag besteedde RTL Nieuws ook aandacht aan de stagnerende woningmarkt. Het item uit die uitzending is hier te vinden.

UPDATE (13-01-12): De waarde van de gemiddelde verkochte woning bedroeg eind 2011 afgerond 223.000 euro. Ter vergelijking: Tijdens het dieptepunt, het eerste kwartaal van 2009, was de gemiddelde waarde van verkochte woningen 219.000. Sindsdien is het aantal te koop staande woningen hard gestegen. Volgens een schatting van de NVM staan er op dit moment 227.000 woningen te koop, 76% (129.000) meer dan bij het begin van de crisis.  De gemiddelde looptijd van het woningaanbod (dus zowel de verkochte als niet-verkochte woningen) bedraagt nu 271 dagen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s