Gemeenten in de problemen wegens teveel grondbezit

Slechts nieuws voor veel Nederlandse gemeenten. In een nog niet gepubliceerd onderzoek van Vakberaad Gemeentefinancien wordt namelijk uitgebreid ingegaan op de verwachting dat 15% van alle Nederlandse gemeenten binnenkort in flinke financiële problemen komen vanwege grote verliezen op grondgebied. In totaal zou het gaan om een verlies van 3,2 miljard euro.

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur was de eerste die berichtte over de  negatieve inhoud van het  rapport van het Vakberaad Gemeentefinancien, die haar conclusies baseert op de jaarrekeningen van alle gemeenten over 2010. De problemen waar veel gemeenten in de nabije toekomst mee te maken zullen krijgen, zijn ontstaan doorat de gemeenten hadden verwacht dat er veel gebouwd zou worden, waardoor ze grote stukken grond tegen (te) hoge prijzen gingen kopen.

Deze stukken grond waren bedoeld voor woningbouw of regionale industrieterreinen. Door de economische crisis komt er van die plannen niets terecht en moeten er voor miljarden worden afgeboekt, zo staat in het rapport te lezen.

Afgelopen najaar werd er door consultantenbureau Deloitte al bericht dat de financiële situatie van de gemeenten als gevolg van grondbezit er de komende tijd bijzonder somber uitziet. Deloitte deed onderzoek voor de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en kwam uit op een verlies van 2,4 miljard voor in totaal 35 gemeenten. Nu blijkt echter dat het verlies eerder in de buurt zit van 3,2 miljard euro en dat er in totaal 64 (van de 415) gemeenten in de financiële gevarenzone komen.

Eén van de grotere gemeente met flinke financiële problemen vanwege het grondbezit, is volgens het rapport Apeldoorn. Deze stad zou een kleine 200 miljoen euro verliezen op het grondbezit en komt vanwege de financieel sombere situatie voor 2012 onder preventief toezicht van de provincie Gelderland.

Gelukkig voor Apeldoorn is het niet de enige gemeente die dit jaar onder preventief toezicht van de provincie wordt geplaatst vanwege financiële problemen. In totaal zijn het namelijk acht gemeenten die onder toezicht worden geplaatst. Volgens een zegsvrouw van de VNG is het inderdaad een zorgelijke situatie, omdat de winst op de grondexploitatie deels is bedoeld om allerlei overheidsvoorzieningen te financieren. Doordat deze winst nu veranderd is in een verlies, zal dat ongetwijfeld zijn uitwerking hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de voorzieningen van de gemeenten.

Het rapport van Deloitte van eind september 2011 is hier te lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s