Woningcorporaties bouwen onveilig

Gisteren (maandag 9 januari 2012) meldde de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) dat woningcorporaties onvoldoende op de veiligheid bij bouwprojecten letten. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor het onderzoek tussen juni 2010 en januari 2011 in totaal 313 bouwplaatsen van 132 woningcorporaties bezocht. Tijdens de inspecties bleek dat er in ruim 2/3 van de gevallen sprake was van onveilig of ongezond werk. De corporaties, die vaak betrokken zijn bij grote opdrachten in de bouw,  beseffen volgens de inspectie in veel gevallen onvoldoende dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de veiligheid van bouwvakkers tijdens de uitvoering van hun projecten.

Het gebrek aan veiligheid uit zich vooral in valgevaar en bouwvakkers die lichamelijk te zwaar belast werden. In totaal constateerden inspecteurs bijna 400 overtredingen, waarvan de oorzaak in 40% lag in het ontwerp van het gebouw, iets wat een verantwoordelijkheid is van de woningcorporatie.

Na de controles op de bouwplaatsen, werden ook de 132 betrokken woningcorporaties getrakteerd op een bezoekje. Ruim 70% bleek op het gebied van veiligheid onder de norm te scoren. Er werden in totaal 193 overtredingen geconstateerd bij de woningcorporaties zelf. Volgens de Inspectie  van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is de voornaamste oorzaak van deze overtredingen een gebrek aan kennis bij de corporaties en ontwerpers. De inspectiedienst gaat daarom een brochure maken die woningcorporaties beter moet informeren over hun verantwoordelijkheid voor arbeidsomstandigheden. Ook zullen diverse brancheorganisaties actie gaan ondernemen. Zo ging branchevereniging Aedes vorig jaar, na de eerste signalen, al aan de slag om leden beter te informeren over de regelgeving, onder meer door middel van een brief en bijeenkomsten. Of de kennis bij de leden inmiddels is verbeterd, is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder van Aedes is dat pas in het voorjaar te zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s