Houdoe Hessing

Dat Nederland een bescheiden land is waar men niet graag met zijn rijkdom te koop loopt, werd vandaag wel duidelijk toen het nieuws naar buiten kwam dat het autobedrijf van Frits Hessing failliet is. Dit autobedrijf was niet zomaar een import van tweedehands volvo’s, maar was bekend van de Bentley’s en Rolls Royces. Auto’s die met gemak stuk voor stuk een paar ton kosten. Maar niet alleen voorzag Hessing de Nederlandse rijken van luxe vervoersmiddelen, ook bood hij ze een woonplaats aan, genaamd Park Bloeyendael.

De directe aanleiding voor het faillissement van De Hessing Groep, dat bestaat uit 5 bedrijven waar in totaal 44 personen in dienst waren, is (nog) niet bekend gemaakt, maar de moeizame verloop van Park Bloeyendael zal er ongetwijfeld aan bijgedragen hebben. De 5 failliet verklaarde bedrijven bevatten Hessing’s Autobedrijven, Hessing Holding, Hessing De Bilt, Hessing Service Center en Hessing Yacht, waarvan het eerste bedrijf waarschijnlijk het meest bekende en opvallende is. Wie met enige regelmaat over de A2 rijdt, wordt namelijk getrakteerd op een enorm glazen gebouw met daarachter de meest gewilde bolides, zoals Bugatti, Lamborghini en Maserati.

Ondanks dat dit soort auto’s met gemak een waarde vertegenwoordigen die hoger ligt dan de gemiddelde koopprijs van een 2-onder-1-kapwoning, zal de stagnerende verkoop hiervan niet tot de doorslaggevende financiële problemen hebben geleid. De problemen van Park Bloeyendael daarentegen wel…

Hessing wilde op de plek van zijn oude showroom in De Bilt luxueuze villa’s bouwen in de prijsklasse van €800.000 tot €4 miljoen. De chique woonwijk voor welgestelden zou de eerste gated communityvan ons land worden, met een slotgracht eromheen en een 24-uurs bemande bewakingsloge met toegangspoort die ongewenste gasten ontmoedigt het terrein te betreden. In totaal zouden er ruim honderd exclusieve woningen ontwikkeld worden met een bijpassend pakket aan voorzieningen, waaronder gratis tuinmannen en schilders.

De concrete bouwplannen voor Park Bloeyendael zijn ontstaan te midden van de economische crisis, dus dat het plan nu geflopt is, is daarmee enigszins te verklaren. Toch is het idee van een gated community voor alleen welgestelden nog niet eens zo heel gek. Het plan zou herrijzen in een van de rijkste regio’s van het land, op de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij ’t Gooi. De vraag naar exclusieve woningen en hoogwaardige woonmilieus is hier dus logisch. Veel aanbod hiervan is er niet. Ook de behoefte naar veiligheid en onbezorgd woon- en speelgenot is in principe niet iets nieuws, maar een afgesloten terrein als Bloeyendael is dat wel voor ons land. Waar in Amerika diverse gated communitys zijn (denk aan het exclusieve Beverly Park in de omgeving van Beverly Hills), telt ons land nog geen enkele omheinde woonwijk. En dat zal het voorlopig ook niet doen, want door het faillissement van Hessing zijn de plannen van Park Bloeyendael stil komen te liggen.

De oorzaak van het faillissement is volgens ingewijden te wijten aan de tegenvallende verkoop van kavels in Park Bloeyendael, waardoor Hessing moeite kreeg om een eerder afgesloten lening van €10.000.000 af te betalen. Frits Hessing had deze lening afgesloten bij Alcredis uit Vianen, die beslag heeft laten leggen op auto’s en de showroom in het opvallende glazengebouw langs de A2 nadat Hessing niet in staat bleek te zijn om de aflossingstermijn in oktober te halen. Hessing was van plan de lening af te lossen met geld dat hij uit de verkoop van kavels in Park Bloeyendael zou verdienen. Ondanks dat het park een halfjaar terug nog gepromoot werd bij tv-makelaar Harry Mens, mocht de verkoop toch niet baten. Doordat de verkoop niet echt op gang kwam, kwam er te weinig geld binnen en kwam de importeur in de problemen.

Nu Hessing failliet verklaard is, zullen de plannen rondom Park Bloeyendael volledig stil komen te liggen. Eerder meldde eigenaar Frits Hessing nog dat in augustus van dit jaar (2012) een begin gemaakt zou worden met de bouw van de woongemeenschap. Vervolgens zouden in 2013 alle woningen en het gehele park volledig zijn afgebouwd. Helaas voor Hessing zal het voorlopig alleen maar bij dagdromen blijven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s