2013 wordt dieptepunt woningbouw

Het zal niemand zijn ontgaan dat de woningbouw de afgelopen jaren ontzettend te lijden heeft gehad onder de economische problemen die er wereldwijd heersen. Mensen stellen de aanschaf van een nieuwe woning al tijden steeds meer uit en zijn alleen bereid om te kopen als ze eerst hun oude woning hebben verkocht. De doorstroming op de woningmarkt is dus vrijwel volledig verdwenen. Toch moet het dieptepunt van de woningbouw nog komen…

De verwachtingen voor 2012 zijn al niet al te positief, maar dat is nog niets vergeleken met die van 2013. Dit jaar (2012) wordt er verwacht dat er slechts 54.000 nieuwe woningen zullen worden opgeleverd. Ter vergelijking: Vóór de crisis werden er ongeveer 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar gebouwd. Negatief nieuws dus voor alle aannemers, bouwbedrijven en anderen die afhankelijk zijn van de woningmarkt en –bouw, en al helemaal omdat de verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten tot 2014.

Dat deze trend zich voortzet, blijkt ook uit de voorspelling van BouwKennis. Zij verwachten dat er in 2013 slechts 52.500 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Zij baseren dit op basis van het aantal verleende vergunningen. In de eerste maanden van 2011 was er nog een stijging te zien van het aantal vergunningaanvragen, maar na het voorjaar (van 2011) daalde dit weer en kroop het langzaam naar het niveau van 2010.

Mochten de verwachtingen werkelijkheid worden, dan is de woningbouw dankzij de crisis gedaald met maarliefst 34%.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s